Disciplina

1. Subordonarea fata de stapan

Este un element care se invata inca din faza de predresaj. Cainii sunt animale sociale, care traiesc in haita. In acest sens, stabilirea ierarhiei este foarte importanta. Daca nu este invatat inca din primele luni de viata ca stapanul este "seful", cainele va incerca sa se impuna si sa conduca.

2. Recompensarea

Poate fi aplicata inca din primele luni ale catelului. Exista mai multe forme de recompensare: cu hrana, prin mangaiere, verbal - "bravo" sau cu jucaria. Recompensarea se foloseste de cate ori cainele face ce isi doreste stapanul. Astfel, va asocia indeplinirea comenzilor acestuia cu ceva placut. Totodata, recompensarea ajuta la consolidarea legaturii dintre stapan si caine. Ea sta la baza intregului dresaj.

3. Obisnuirea cu zgarda si lesa

Este bine sa obisnum cateii inca de mici cu zgarda si lesa, iar la rasele mari chiar si cu botnita. Ei trebuie sa asocieze aceste obiecte cu ceva placut. De aceea, in faza initiala, vor fi recompensati cu hrana sau mangaiere. Ulterior, ei vor accepta cu placere zgarda, lesa si botnita, asociindu-le cu bucuria de a iesi la plimbare.

4. Mers la pas din lesa

Cainele va invata sa merga in lesa, alaturi de stapan, in partea stanga a acestuia. El nu trebuie sa traga stapanul, ci trebuie sa mearga atent la stapan; iar lesa nu trebuie sa stea intinsa, ci va fi usor relaxata. Nu i se va permite cainelui sa ia lesa ca pe o jucarie, scuturand de ea.

5. Trecerea la picior

Comanda "la picior" se da de cate ori este necesar sa corectam pozitia cainelui fata de stapan. Asa cum am mentionat si la mersul la pas din lesa, cainele trebuie sa se afle in partea stanga a stapanului, avand o aliniere corecta fata de acesta. Trecera la picior se poate face in doua moduri, si anume: cu ocolirea stapanului (trecerea prin spate) sau direct.

6. Venirea la apel ("Vino aici!)

Cainele va fi obisnuit cu aceasta comanda, mai intai, aratandu-i-se jucaria preferata sau o bucatica de hrana. Daca vine, i se va da, drept recompensa, acea jucarie sau bucatica de hrana si va fi mangaiat si felicitat. Daca nu vine, se va proceda la folosirea unei lese lungi: in momentul in care se da comanda "vino aici", se trage usor de lesa, aratandu-i-se jucaria sau mancarea.

http://www.realestateinevergreen.com

7. Comanda de interzicere ("Nu-i voie", "Fui")

Pentru invatarea acestei comenzi, este ideal sa se lucreze cu zgarda si lesa. Se poate lucra si fara, tragand cainele de ceafa. De cate ori este necesar, se trage de lesa, printr-o miscare scurta ("biciuita"), asociind aceasta cu comanda verbala "nu-i voie" sau "fui". Tonul trebuie sa fie ferm si impunator.

8. Corectarea agresivitatii la mancare

Unii caini devin foarte posesivi cand este vorba de mancarea sau jucaria lor, lucrul acesta manifestandu-se prin comportament agresiv fata de persoana din apropierea lui, fie ea chiar stapanul. Corectarea se face cu ajutorul lesei, de cate ori este nevoie, pana cand comportamentul acestuia se schimba.

9. Comenzile "Pe loc stai", "Sezi" si "Culcat"

Comanda "pe loc stai" se exerseaza mai intai cu lesa, mergand la pas. Se da comanda verbal si in acelasi timp se pune mana dreapata in fata ochilor cainelui. Acesta trebuie sa se opreasca din mers si sa ramana in picioare. Cu mana stanga se mangaie cainele de la umar pana la crupa si se lauda verbal. Dupa ce cainele isi insuseste aceasta comanda din lesa, se trece la exersarea fara lesa, dandu-i-se comanda pe loc stai de la distanta. Cainele trebuie sa se opreasca din orice activitate. De regula, dupa comanda "pe loc stai", urmeaza imediat o alta comanda, cum ar fi: "sezi", "culcat", "vino aici" sau "asteapta" Dupa insusirea comenzii "pe loc stai", se poate trece la invatarea comenzii "sezi", mai intai din lesa, cu ajutorul stimulului hrana: in timp ce i se da comanda verbal, se arata cainelui o bucatica de hrana, care se duce deasupra capului acestuia, la cca. 20 cm. Cainele va urmari hrana cu privirea si, natural, va lua pozitia sezi. Dupa aceea, cainele va fi recompensat cu bucatica de hrana si felicitat verbal. Pentru pozitia "culcat", se procedeaza in aceasi maniera ca la "sezi", de data aceasta hrana ducandu-se la nivelul solului, in fata cainelui. De asemeni, pentru pozitia "culcat" se poate apasa usor cainele pe greaban concomitent cu aratarea hranei. Cand cainele a ajuns in pozitia dorita, va fi recompensat cu bucatica de hrana folosita si laudat verbal.

10. Socializarea in locuri publice

Inca din primele luni de viata, cainele va fi scos la plimbare in locuri publice, mai intai in locuri mai putin aglomerate, urmarindu-i-se manifestarile (sperieturi, timorare, agresivitate). Cainele va fi incurajat de cate ori este nevoie, atunci cand se sperie de un anumit lucru - zgomot, masini, caini. De asemeni, va fi corectat atunci cand isi manifesta agresivitatea.

11. Schimbari de ritm si de directie

Scopul schimbarii de ritm este acela de a obisnui cainele sa pastreze alinierea fata de stapan, indiferent de ritmul acestuia. Astfel, stapanul face schimbari bruste de ritm, dand cainelui comanda "pas". In cazul in care stapanul alearga, se da comanda "trap". Schimbarea de directie se exerseaza cu acelasi scop, de a pastra alinierea cainelui fata de stapan, in cazul acesta comanda dandu-se cand stapanul face schimbari bruste de directie.

12. Comanda "asteapta"

Comanda "asteapta" se foloseste atunci cand cainele trebuie sa stea intr-o pozitie anume pentru mai mult timp. Ea poate fi executata din comenzile predecesoare "pe loc stai", "sezi" si "culcat". Aceasta comanda se exerseaza mai intai din lesa. Treptat, se mareste timpul de asteptare si distanta stapanului. Este important ca la inceput sa lasam cainele cu fata in directia in care ne indepartam de el. Ulterior, comanda "asteapta" se executa si cu disparitia stapanului din campul vizual al cainelui.

13. Nerespectarea comenzilor primite de la straini

Atat timp cat stapanul este de fata, cainele trebuie sa asculte numai de acesta. Daca o alta persoana da comenzi cainelui, el va trebui sa o ignore, cautand privirea stapanului si asteptand comenzile acestuia. Atunci cand cainele nu indeplineste comenzile date de strain, va fi recompensat de catre stapan.

14. Refuz de hrana

Cainele va fi invatat sa accepte hrana numai de la stapan. In cazul in care este singur, cainele trebuie sa manance numai din castronul lui. La refuzul de hrana, se folosesc, de asemeni, metode nonviolente, prin corectarea din lesa si verbal.

System.String[]